Säkerhetsprodukter.nu
Om oss Produkter Webbutiker Nyheter Kontakta oss
   
 

Färre brott – men mer våld
Gävle. Det kommer att finnas ett stort plus och ett stort minus när 2006 års brottsstatistik blir klar.
De anmälda brotten minskar – men antalet våldsbrott ökar kraftigt.
– Våldbrottens utveckling är vårt stora problem just nu och där är den stora boven den oändliga tillgången till alkohol i samhället, säger Lars-Göran Carlsson, polismästare i Gävleborgs län.

Ännu fattas decembersiffrorna i 2006 års preliminära kriminalstatistik. Men med årets sista månad räknad som ett genomsnitt av de elva första blir siffrorna som i tabellen här intill. Det totala antalet anmälda brott minskar både i landet, länen och i de flesta kommuner.

Förmögenhetsbrott minskar
Men det som minskar är i första hand förmögenhetsbrotten, det vill säga inbrott, stölder, skadegörelse, med mera.
– När det gäller förmögenhetsbrotten kommer vi att kunna visa ett väldigt bra resultat nästa år. Jag tror att Gävleborg kommer att vara bland de bästa i landet när det gäller antal lagförda brottsmisstänkta, säger Carlsson.
Förmögenhetsbrotten begås av ett förhållandevis litet antal människor. Metoden är att sätta fast så många som möjligt av dem och få dem dömda. Lars-Göran Carlsson nämner punktinsatsen i Sandviken mot de mest kriminella personerna där som ett exempel.
– Får man bort de mest brottsaktiva personerna, så visar det sig i brottstatistiken.

Rån och misshandel ökar
Orosmomentet är våldsbrotten som stiger kraftigt på många håll. I Gävleborgs har antalet polisanmälda fall av misshandel, rån, med mera ökat med omkring 25 procent sedan 2004.
I Sandviken är ökningen mer än 50-procentig under de senaste två åren.
Enligt Lars-Göran Carlsson är våldsbrotten svårare att komma åt, och kräver andra metoder än förmögenhetsbrotten, till exempel samarbete mellan polisen, socialtjänsten och krogarna.

Poliser vid krogarna
I Gävle finns sedan i höstas en grupp poliser som jobbar uteslutande i och omkring krogarna och nattlivet i Gävle city. Det är där som de flesta våldsbrotten begås, oftast ute på stan i samband med att krogarna stängs
– Men det vi jobbar mot är den kraftigt ökande och till synes oändliga tillgången på alkohol i samhället. För i nästan alla fall av misshandel finns det alkohol med i bilden, hos gärningsmannnen, men ofta också hos offret, säger Lars-Göran Carlsson.

Källa: Gunnar Eriksson
arbetarbladet.se

 

 

 

 

 

 

 

Till första sidan


2006 - 2015 sakerhetsprodukter.nu Om oss Produkter WebbutikerNyheterKontakta oss