Säkerhetsprodukter.nu
Om oss Produkter Webbutiker Nyheter Kontakta oss
   
 

Knivbrott ökar kraftigt
Allt fler svenskar bär kniv. Åtminstone om man ska tro antalet anmälningar om olaga knivinnehav som ökat med 44 procent de senaste tio åren.
"Polisen har blivit skrajare och då görs fler beslag", säger kriminologen Leif GW Persson till SvD.se.


FaktaLagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, den så kallade knivlagen kom till 1988 som förbjuder innehav av knivar och andra föremål som "är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa" på allmänna platser.
Det blir allt vanligare att bära kniv i Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik har antalet anmälningar om olaga knivinnehav ökat med 44 procent i hela landet de senaste tio åren. År 1997 anmäldes 5 797 knivar. Tio år senare är siffran 8 380. Statistiken gäller inte bara kniv utan även yxor, vassa vapen samt knogjärn.

Anmälningarna har ökat i samtliga län, visar den statistik som SvD.se har bett Brå ta fram. Störst är ökningen i Värmland. Där har anmälningar om olaga knivinnehav ökat från 79 till 226, en ökning med hela 186 procent.

- Det är helt klart så att vi tar fler vapen i dag än tidigare. Ett om dagen skulle jag uppskatta, säger Tage Sohl, chef för grova brott vid polisen i Värmland till SvD.se.

Och att antalet knivbrott ökar syns i nyhetsrapporteringen. I går blev en 45-årig man knivskuren till döds i samband med ett rån mot en kiosk på Hisingen i Göteborg. En 17-årig man är anhållen för delaktighet i rånmordet och ytterligare fem personer för medhjälp. Flera av de misstänkta är under arton år.

I natt anhölls en 17-årig pojke misstänks för dråpförsök på en jämnårig pojke i Täby, norr om Stockholm. 17-åringen knivskars och har opererats under natten. Ytterligare en 17-åring pojke från Mölnlycke anhölls natten till onsdag efter att ha knivskurit en jämnårig kamrat i benet.

Samtidigt har flera uppmärksammade brott mot enskilda poliser uppmärksammats den senaste tiden. I juni sköts en polis i Nyköping till döds vid en handräckning och i går greps en 31-årig misstänkt för mordförsök på en polis sedan han skurit henne i halsen med ett vasst föremål.

Men att arbetssituationen blivit farligare för polisen för att det finns fler vapen i omlopp vill Tage Sohl inte gå med på. Istället tror han att riktat polisarbete ligger bakom ökningen av anmälningar.

- Vi har kört riktade aktioner i krogtäta områden, samt i samband med större evenemang som matcher och konserter och då blir det fler anmälningar. De flesta vapen hittar vi i samband med andra brott som fylleri eller bråk när vi visiterar, säger han till SvD.se.

Bilden bekräftas av Kjell Lindgren på länspolisen i Stockholm.

- De flesta knivbrott dyker upp i andra sammanhang som till exempel konfrontationer mellan olika grupper vid demonstrationer eller i samband med narkotikabrott eller fylleri.

Kriminologen Leif GW Persson tror att det ökande antalet knivbrott direkt kan kopplas till polisens arbetsmetoder.

- Det har ju varit en hel del hot och våld mot poliser de senare åren. Polisen har blivit skrajare och då görs fler beslag, man avvisiterar helt enkelt fler som verkar misstänkta.

På Klara närpolisstation i centrala Stockholm har man sett en ökning av antalet vapen som florerar, men inte främst knivar utan även skjutvapen och basebollträn.

- Ett ganska vanligt scenario på helgerna är yngre killar i bilar som bär på pistoler och vapenattrapper i nära anslutning till krogmiljö. Kniv ser vi mer bland yngre och narkomaner, säger Anders Lindberg, t f närpolischef till SvD.se.

Källa SvD.se.

 

Till första sidan


2006 - 2015 sakerhetsprodukter.nu Om oss Produkter WebbutikerNyheterKontakta oss