Säkerhetsprodukter.nu
Om oss Produkter Webbutiker Nyheter Kontakta oss
   
 

Varje dag misshandlas 110 män
Varje dag misshandlas 110 män i Sverige. Våldet är ett område som totalt domineras av män. Det är farligt att vara man. Och det är farligt att leva med en man.

70 procent av våldet mot kvinnor sker inomhus av en man de känner. För männen är det tvärtom. 70 procent misshandlas utomhus av en okänd gärningsman.
- Merparten av mäns våld har alltid riktat sig mot andra män. Det är ett gigantiskt samhällsproblem som fortfarande inte riktigt tas på allvar, säger historikern David Tjeder som forskat kring mannens historia.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att våld är något naturligt i människans liv.
- Titta till exempel på hur en treårig pojke agerar när han vill ha en spade i sandlådan. Han snor den. Sen civiliseras vi och uppfostras till att lösa konflikter utan våld, säger han.
De flesta pojkar har upplevt någon form av våld under uppväxten, på skoj eller allvar. Många upplever att man som kille ska tåla hårda tag.
- Kvinnor har alltid varit mer skeptiska till våldslösningar än män. Och nu har deras attityd till våld vunnit mark i samhället.

Anmälda våldsbrott ökar
Trots det ökar antalet anmälda våldsbrott mot kvinnor. Enligt Jerzy Sarnecki beror det framför allt på en allmän minskad acceptans för våld som gör att vi anmäler i högre grad.
- Men kanske kan kvinnornas frigörelse på kort sikt få vissa män att känna sig hotade och använda sig av våld för att försvara sin makt. Jag är dock övertygad om att framtiden är ljus.
David Tjeder är också positiv på längre sikt. Trots larm om ökande våld och bilder från spektakulära våldsdåd i medierna anser han att vi aldrig haft så lite våld i samhället som nu.
- Trots alla problem vi har med mäns våld så var samhället hysteriskt mycket mer våldsamt för 200 år sedan. Tendensen går åt rätt håll.

Källa Stockholm city. Läs mer här.

 

Till första sidan


2006 - 2015 sakerhetsprodukter.nu Om oss Produkter WebbutikerNyheterKontakta oss