Säkerhetsprodukter.nu
Om oss Produkter Webbutiker Nyheter Kontakta oss
   
 

Ung alkoholpåverkad man farligaste förövaren


Varje månad dödas i snitt en person i Sverige av en helt okänd förövare.
- Den vanligaste är situationer där offret har hamnat i bråk med en ung alkoholpåverkad man, säger kriminologen Mikael Rying.

Många människor känner oro efter den senaste tidens flera grova oprovocerade våldsdåd. I söndags knivhöggs en 37-årig man i Farsta av en okänd gärningsman som fortfarande är på fri fot.
- Det måste röra sig om en väldigt sjuk person, det är klart att det finns risk att han begår fler brott, säger kriminologen Mikael Rying vid Brottsförebyggande rådet, Brå, som forskar i dödligt våld.

Liten risk att drabbas
Risken att du som enskild medborgare ska drabbas av dödligt våld är extremt liten.
- Det är oerhört ovanligt att psyksjuka begår våldsbrott, och när det sker är det oftast mot bekanta eftersom psyksjuka många gånger lever isolerade från samhället. Den farligaste gruppen gärningsmän är i stället unga alkoholpåverkade män med personlighetsstörningar:
- Det är dom vi ska vara oroliga för. Unga män, ofta kriminellt belastade med omogen personlighet som lätt blir kränkta och provocerade, "va fan glor du på"- mentaliteten, säger Mikael Rying.
Mordet på Marcus Gabrielsen på Kungsgatan i maj 2005 är ett typiskt sådant fall. Mikael Rying avråder allmänheten att blanda sig i tjafs och bråk med obekanta.
- Låt dom stå där och pinka mot en fasad. Ser du något allvarligt kontakta i första hand polisen, en mobiltelefon finns det alltid i närheten.

Källa Stockholm city, läs mer här.

 

 

 

 

 

 

 

Till första sidan


2006 - 2015 sakerhetsprodukter.nu Om oss Produkter WebbutikerNyheterKontakta oss