Säkerhetsprodukter.nu
Om oss Produkter Webbutiker Nyheter Kontakta oss
   
 

Allt fler skjuts ihjäl i storstäderna
Polisen oroad av vapensmugglingen från Balkan
Det är lätt att få tag på skjutvapen i Sveriges större städer i dag. Dessutom används de allt oftare och ökningen av dödligt våld med skjutvapen i storstäderna är stor.
– Det är anmärkningsvärt höga siffror, säger en källa från Rikskriminalpolisen.

Det är i storstadslänen som det dödliga våldet med skjutvapen ökar. 2005 var den totala siffran för de tre storstadslänen 26 dödsfall. 2006 hade siffran ökat till 47 fall. I både Malmö och Göteborg har fallen mer än fördubblats från sju till sexton ihjälskjutningar.
I Stockholm är ökningen mindre och har gått från elva till femton dödsfall. Däremot är huvudstaden värst vad det gäller beslagtagna illegala vapen. Förra året beslagtogs över 280 pistoler, revolvrar och k-pistar i Stockholm.
Enligt Rikskriminalpolisen beslagtas vapnen oftast i samband med andra brott och vid husrannsakningar och vid kontroll av kriminella.
Hos polisen är man oroad över utvecklingen och ser smuggling av skjutvapen från Balkan som den främsta orsaken till den goda tillgången på vapen i Sverige.
– Vi har infört hårdare regler för inhemska vapen såsom förvaring av skjutvapen hemma och för hemvärnsvapen. Så de vapen som finns kommer till allra största del från smuggling och då främst från de tidigare krigshärjade länderna på Balkan, säger Rikskriminalpolisen.
Thomas Servin är chef för underättelsesektionen i Skåne och han ser inflödet av vapen från Balkan som ett allvarligt problem för hela Europa.
– Att så mycket vapen rör sig fritt drabbar ju inte bara Sverige, så det här borde vara en prioriterad fråga för EU, säger han.

Vet inte vad ökningen beror på
Rikskriminalpolisen säger att de jobbar på åtgärder mot smugglingen av vapen, men vad de gör vill de inte säga. Rikskriminalpolisen erkänner dock att det i dag är enkelt att skaffa sig ett skjutvapen för den som vill det.
– Det är tillräckligt lätt för att inte utgöra en begränsande faktor för den som vill skaffa sig ett skjutvapen, säger Rikskriminalpolisen.
Orsaken till ökningen av antal mord med skjutvapen i storstadslänen har Rikskriminalpolisen i dagsläget ingen förklarning till.
Det är anmärkningsvärt höga siffror och vi ska titta på vad de kan bero på, säger Rikskriminalpolisen.
Enligt Rikskriminalpolisen är de skjutvapen som förekommer mest i kriminella sammanhang pistoler och revolvrar med en kaliber på nio millimeter.
– Det är den ammunition det är lättast att få tag på i Sverige och det finns en mängd olika varianter av de här vapnen, säger de från Rikskriminalpolisen.

Kritisk till vapenamnestin
Ingemar Lifh är chef för vapengruppen hos Stockholmspolisen och han ser de öppnare gränserna som orsaken att det finns så gott om vapen.
– Det finns mer skjutvapen ute i samhället och det beror på att när vapnen väl kommit innanför EU:s gränser så är det rätt lätt att frakta omkring dem, säger han.
Ingemar Lifh är kritisk till den nu aktuella vapenamnestin som lanserats av polisen för att minska antalet illegala skjutvapen i landet.
– Vi får bara in gammalt skräp som ligger på vinden hos vanligt folk. Vi kommer inte åt de vapen som används av kriminella på det här sättet, säger han.
På Rikskriminalpolisen förstår man inte Ingemar Lifhs kritik.
– En vapenamnesti hjälper indirekt. Vi undviker att vapen som skulle kunna försvinna vid exempelvis inbrott hamnar i fel händer, säger Rikskriminalpolisen.

Källa: Aftonbladet

 


Till första sidan


© 2006 - 2015 sakerhetsprodukter.nu Om oss Produkter WebbutikerNyheterKontakta oss