Säkerhetsprodukter.nu
Om oss Produkter Webbutiker Nyheter Kontakta oss
   
 

Ingen vill driva fråga om skärpt vapenlag

Det är bara några veckor sedan 23-årige Cho Seung-Hui helt lagligt inhandlade en pistol av märket Glock i en vapenbutik i Roanoke, Virginia. För affärsinnehavaren John Markell var det en alldaglig rutintransaktion.


NEW YORK. Cho Seung-Hui – som bara behövde visa legitimation och klara en snabb koll i en databas som visade att han inte var kriminellt belastad – använde vapnet och en halvautomatisk Walther som han möjligen kommit över i er pantbank när han i måndags sköt ihjäl 32 människor vid Virginia Tech. Han tog därefter sitt eget liv.

Vid en presskonferens på onsdagen framkom att Chi Seung-Hui haft mentala hälsoproblem, Under 2005 vårdades han på mentalsjukhus på grund av farhågor om att han kunde ta sitt eget liv. Han hade även anmälts för att ha förföljt två kvinnor.

Som väntat har dådet utlöst krav på en skärpning av USA:s släpphänta vapenlagar. Men få ledande USA-politiker vågar göra sig till röst för den opinion sin finns. Vapenproblemet betraktas som en förlorarfråga som inte vinner några val. Det uppskattas att 40 procent av USA:s hushåll äger mer än 200 miljoner vapen.

President George W Bush säger bara att offrens anhöriga måste hjälpas i sin sorg. Det är olämpligt att nu diskutera vapenkontroll. Bush har sedan länge åtnjutit ett starkt stöd från den mäktiga vapenlobbyn NRA, National Rifle Association.

Det finns knappast anledning att räkna med att någon av de republikanska kandidaterna inför nästa års presidentval ska bryta med Bushs linje. Arizonasenatorn John McCain har istället betonat att Virginiadådet inte kan få leda till inskränkningar i konstitutionens andra tillägg som han tolkar som en garanti för den enskilde individens rätt att bära vapen.

Även Rudy Giuliani säger att massakern inte ändrar hans försvar för rätten att bära vapen trots att han tidigare som borgmästare i New York var för skärpt vapenkontroll.

Men det finns heller inte många demokrater som rusar ur för att driva frågan. Av presidentkandidaterna har John Edwards i vaga ordalag nämnt behov av en mer restriktiv vapenförsäljning men både Hillary Clinton och Barack Obama väljer att tassa mycket försiktigt.

Den politiska verkligheten betraktas som alltför riskfylld. På 90-talet drev Bill Clinton som president igenom flera skärpningar – ökad bakgrundskontroll och ett förbud mot attackvapen – men medgav senare att det sannolikt bidrog till att demokraterna förlorade makten över kongressen.

Trots att Al Gore i presidentvalet 2000 tonade ned egna förslag till vapenkontroll ansåg många politiska bedömare att frågan bidrog till att George W Bush kunde ta över Vita huset. I presidentvalet 2004 gjorde demokraten John Kerry sitt bästa för att framstå som en hängiven jägare och försvarare av den konstitutionella rätten att bära vapen. Det ansågs för äventyrligt att försöka utmana marginalväljare, framförallt på landsbygden, som kunde stötas bort av ett budskap om mer vapenrestriktioner.

Men även om det nu finns en ovilja att ta ställning är det inte helt säkert att de demokratiska presidentkandidaterna kan fortsätta huka.

Även om kongressledarna är avvaktande har ledamoten Carolyn McCarthy, som förlorade sin man när en gärningsman 1993 öppnade eld på ett tog på Long Island, redan väckt liv i ett tidigare lagförslag om skärpt bakgrundskoll för vapenköp.

Källa: Lennart Pehrson, sydsvenskan.seTill första sidan


2006 - 2015 sakerhetsprodukter.nu Om oss Produkter WebbutikerNyheterKontakta oss